Kultūros paso edukacinė veikla „Nuo beigelio iki chalos: kalendorinės žydų šventės ir tradicinis maistas“

Lietuvos žydai – litvakai – neatsiejami nuo Lietuvos valstybės kūrimosi, vystymosi, kasdienio gyvenimo ir jų istorija čia skaičiuoja daugiau nei 700 metų. Per tiek šimtmečių susiformavo vietinės tradicijos ir papročiai, galima atsekti žydų įtaką lietuviams, ir atvirkščiai – lietuvių žydams.
Lapkričio 25 – gruodžio 9 dienomis 5a ir 5b klasės kartu su klasės vadovais dalyvavo Kultūros paso edukacinėje veikloje, kurios metu vyko kulinarinės dirbtuvės, pristatančios žydų kalendorines šventes ir tradicinius patiekalus, pasitelkiant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ir Beigelių krautuvėlės patirtį, sukauptas teorines ir praktines žinias apie chalos gamybą, beigelio gamybą ir istoriją, menančią XVI amžių.
Tik atvykę mokiniai buvo įdarbinti: savomis rankomis minkė mielinę tešlą ir padarė chaloms skirtas pynutes, vėliau klausėsi balabostos Rivos ir Dovilės pasakojimų apie žydus, košerinio maisto ypatumus. Prikaupę teorinių žinių, mokiniai lėkė dekoruoti savo unikalių chalų. Galiausiai, kol krosnyje kepė chalos, visi kartu ragavome žydiškus pusryčius: beigelis, lydytas sviestas-sūris, vyšnių džemas.
Kai chalos iškepė ir edukacija baigėsi, visi sustojome į vieną ratą, laužėme chalą ir linkėjome vienas kitam „Šabat šalom“!