Edukacinė išvyka 9a klasės į VU Botanikos sodo Vingio skyrių

9a klasės mokiniai, lydimi biologijos mokytojos ir klasės vadovės Irinos Filipovos, dalyvavo pamokose erdviose VU Botanikos sodo Vingio skyriuje erdvėse po atviru dangumi. Mokiniai turėjo galimybę pasigrožėti saulėta auksinio rudens diena Vingio parke, susipažinti su VU Botanikos sodo Vingio skyriuje šimtametė istorija, kuri aprašyta L.N. Tolstojaus „Karas ir taika“ kūrinyje.
Botanikos sodas įkurtas 1920 metais miesto parke Zakret (dabar Vingio) su tikslu kolekcionuoti būdingus mūsų kraštui augalus. Gražus parkas yra prie Neries upės, aptvertas XVI amžiuje pastatyta siena, pačia seniausia Vilniuje. Antras Pasaulinis karas sunaikino visas kolekcijas. 1946 metais, vadovaujant A. Minkevičiui, buvo pradėti atkuriamieji darbai. 1959 metais sode augo jau daugiau kaip 3000 augalų, iš jų apie 200 vaismedžių.
Mokiniai galėjo žavėtis žydinčiomis rožėmis, jų įvairių VU Botanikos sode auginama 206 veislių. Pavasarį čia pražysta apie 2000 žolinių augalų, tulpės, narcizai, 245 rūšys medžių ir krūmų, augančių įvairiuose pasaulio kraštuose. Edukacinės išvykos metu rudenį galime žavėtis medžių žieve, laja ir vaisiais. Katalpa taip sužavėjo savo dideliais, širdies formos, šviesiai žalios spalvos lapais ir vaisiais – iki 30 cm ilgio pupelių formos sėklų ankštimis, kad nusprendėme pavasarį būtinai pamatyti kaip šis įspūdingas medis žydi.
Lankantis botanikos sode pavyko skatinti mokinių domėjimąsi augalais ir jų panaudojimo galimybėmis, kraštovaizdžio ir augalų grožiu. Ugdyti atsakomybę už savo aplinką, meilę medžiui, gamtojautą, skatinti savanoriavimą. Susipažinus su augalais dalyvavome talkoje: lapų grėbimas tapo nuotaikinga mankšta gryname ore.