Edukacinė ekskursija į Lietuvos etnokosmologijos muziejų

Rugsėjo 25 d. 6a mokiniai, klasės auklėtoja ir tėvai – visi drauge vyko į edukacinę ekskursiją į Lietuvos etnokosmologijos muziejų, kuris įsikūręs Molėtuose.
Etnokosmologija – žmogaus ir žmonijos ryšių su kosminiu pasauliu atspindys ir pasireiškimas tautos gyvenimo tradicijose, apeigose, materialiniame ir verbaliniame pavelde bei kitur. Ekskursijos metu per požeminę muziejaus galeriją tarsi per mitologinio medžio šaknis kilome aukštyn. Penkiose salėse buvo pristatomi skirtingi žmogaus, žmonijos ryšiai su Kosminiu pasauliu: senieji etniniai ryšiai, pasaulio matavimai, kalendoriai, astronomija, kosmonautika, nežemiškosios gyvybės paieška – tai mūsų civilizacijos ateities galimybės.
Taip pat apžiūrėjome Senovinę dangaus kūnų stebyklą – šventovę. Čia apsilankius galima susidaryti įspūdį, kaip senovėje buvo stebimi dangaus šviesuliai, atliekami kalendorinio laiko skaičiavimai. Mokiniai sužinojo apie liaudies raštų simboliką, pamatė dideles įvairių dangaus kūnų nuotraukas, turėjo galimybę rankose palaikyti tikro meteorito nuolaužą, pažiūrėjo įspūdingą filmą apie visatą. Baigiantis ekskursijai pakilome į stiklinį apžvalgos bokštą, iš kurio atsiveria 24 km spindulio panorama. Oras buvo giedras, tad galėjome netrukdomai grožėtis vaizdingomis Molėtų krašto apylinkėmis.
Ekskursija suteikė daug geografinių ir istorinių bei astronominių žinių. Kupini giedrų ir puikių įspūdžių grįžome namo.