Kultūros paso renginys „Medžio raižinys“

6c klasės mokiniai, lydimi klasės vadovės ir kūno kultūros mokytojos, lankėsi Vilniaus paveikslų galerijoje, kur dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Medžio raižinys“. Užsiėmimo metu mokiniai susipažino su viena seniausių grafikos technikų – medžio raižiniu.
Šeštokai sužinojo, kad pirmieji raižiniai aptikti ant priešistorinių archeologinių radinių, o pirmieji autentiški atspaudai buvo budistiniai tekstai, išraižyti medyje ir atspausti Tolimuosiuose Rytuose. Vakarų Europoje medžio raižymo technika
iš pradžių spausdintos žaidimo kortos, šventųjų paveikslėliai, pirmosios spausdintinės knygos. Buvo įdomu sužinoti, kad seniausi Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje sukurti grafikos kūriniai – tai Pranciškaus Skorinos išleistų knygų iliustracijos, atliktos medžio raižymo technika. Edukacinio užsiėmimo metu mokiniai ir juos lydinčios mokytojos apžiūrėjo medžių raižinių atspaudus, esančius Vilniaus paveikslų galerijos ekspozicijoje. Bet pati smagiausia mokiniams – praktinė užsiėmimo dalis, kuri padėjo geriau suvokti medžio raižinio ir jo atspaudo sukūrimo procesą. Šeštokai išbandė spausdinimą, naudodami jau paruoštas, profesionalios dailininkės sukurtas medžio lenteles.